Koppel uw GPS met de Waterkaart
Als u een GPS verbindt met uw computer is het mogelijk om direct op de kaart te zien waar u vaart. Zo maakt u van uw pc of notebook in combinatie met de Waterkaart een compleet navigatiesysteem.
Kies een GPS
Maak van uw pc of notebook een navigatiesysteem door deze te koppelen met een GPS. Om een GPS aan uw computer te koppelen bestaan verschillende mogelijkheden. De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing is een GPS die op een USB poort van uw computer aangesloten wordt. Daarnaast bestaan er GPS'en die draadloos (Bluetooth of Wifi) met uw pc kunnen communiceren en ook kunt u verschillende merken handheld-GPS'en of kaartplotters met een pc koppelen.
- GPS op USB poort:
Er bestaan drie soorten van GPS'en die op een USB poort zijn aan te sluiten: GPS USB Sticks, GPS muizen en speciale GPS buitenantennes met USB aansluiting.
Een GPS USB Stick is USB stekker, ontvanger en antenne in één. Omdat de GPS USB stick en dus de antenne direct bij de computer zit is deze niet geschikt voor gebruik in de kajuit of in huis. Een GPS muis bestaat uit een kabel met aan de ene kant de USB stekker en de andere kant een gecombineerde antenne-ontvanger. Dankzij de kabel kunt u de antenne-ontvanger plaatsen op een plek waar de GPS een goede ontvangst heeft. In een GPS buitenantenne zit de ontvanger in een speciale behuizing die u buiten kunt monteren. Via een lange kabel wordt de ontvanger dan verbonden met de computer. Het voordeel is dat buiten een nog betere ontvangst is, maar u moet de antenne wel vast installeren en de kabel netjes wegwerken.
Voordeel van een GPS ontvanger via USB is dat zij tegelijk stroom krijgen via de USB kabel. Extra aansluitingen zijn niet nodig.
Zelf bereikten wij prima resultaten met GPS muizen van verschillende leveranciers. Over de GPS USB sticks zijn wij minder enthousiast. De vaste buitenantennes geven - mits goed geinstalleerd - het beste resultaat. - Draadloze GPS:
De meeste notebook computers kunnen tegenwoordig met Wifi en/of Bluetooth met randapparatuur communiceren. Ook is het mogelijk een Bluetooth USB Stick te kopen waardoor elke pc vervolgens via Bluetooth kan communiceren. Het voordeel van draadloos is dat u geen kabels heeft rondslingeren. Nadeel is dat draadloze combinatie in uw jacht niet altijd even goed hoeft te werken.
Mits de antenne-ontvanger maar op een goede plek ligt zijn de resultaten overwegend goed.
Zowel de draadloze als de USB GPS'en hebben daarnaast een stuurprogramma of driver nodig. Elke GPS koopt u inclusief een dergelijke driver. De driver installeert u op uw computer. Zonder driver kan geen enkel navigatieprogramma het signaal van de GPS gebruiken. De driver kan slechts met één navigatieprogramma tegelijk communiceren. Wilt u het signaal van de GPS in meerdere programma's gebruiken dan heeft u nog extra software nodig.
- "Traditionele" GPS of plotter:
Draagbare GPS'en van verschillende leveranciers en vaste kaartplotters/-ontvangers kunnen vrij gemakkelijk ook aan een computer gekoppeld worden. Soms is hiervoor een boordnetwerk of een extra stukje electronica nodig. Raadpleeg daarvoor de documentatie van uw specifiek GPS/plotter.
Voordeel van een losse GPS of plotter is dat deze ook zonder pc zijn te gebruiken. Nadeel is dat ze vaak duurder in aanschaf zijn, een eigen spanningsbron nodig hebben en dat aansluiten soms wat moeilijker is.
Als u een GPS gaat kopen raden wij u aan om in ieder geval een GPS te kopen die de beproefde SiRF Star III of de wat nieuwere SiRF Star IV gebruikt. Respectievelijk een 20-kanaals of 48-kanaals ontvanger. Verder is het belangrijk dat de GPS de WAAS en EGNOS protocollen ondersteunt. Dat de ontvanger-antenne waterdicht moet zijn spreekt op de boot voor zich. En het belangrijkste is dat de ontvanger en driver compatibel zijn met NMEA0183.
- Interne of ingebouwde GPS of "location service":
Sinds Windows 7 ondersteunt Windows ook GPS'en die in de computer zelf zijn ingebouwd. Naar verwachting zullen er steeds meer apparaten komen met een ingebouwde GPS. Helaas is er een groot verschil hoe Windows omgaat met het signaal van een interne GPS in vergelijking met een externe GPS. Zo wordt bijvoorbeeld pas een signaal gegeven als de positie 15 meter afwijkt van de vorige positie. Dat lijkt minder nauwkeurig.
Om de software ook op oudere versies van Windows te kunnen gebruiken worden momenteel alleen externe GPS'en via USB of draadloos ondersteunt. Een ingebouwde GPS is daardoor alleen bruikbaar als het signaal daarvan vertaald kan worden naar NMEA. Hiervoor heeft u speciale software, stuurprogramma of drivers nodig. Twee geschikte programma's zijn: GPS Reverse en Localizer.
"Location services" moet u niet verwarren met een ingebouwde "echte" GPS (chip). Veel slimme telefoons, tablets en wellicht ook sommige kleine draagbare computers kunnen uit diverse gegevens redelijk nauwkeurig bepalen waar u ongeveer zit. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van uw IP-adres (elke pc die verbinding heeft met internet heeft een IP adres) en gegevens van het GSM netwerk voor mobiele telefonie en dataverbindingen. Location services zijn nooit zo nauwkeurig als een GPS. Windows 7 en 8 ondersteunen Location services, maar de Waterkaart software maakt daar geen gebruik van.
Ontvangers en leveranciers
In combinatie met de Waterkaart software hebben wij goede ervaringen met de volgende ontvangers en leveranciers:
Bol.com |
ShipSoft.nl |
||
Haicom HI-204 III USB GPS-ontvanger Goede en betrouwbare USB GPS-ontvanger. SiRF Star III chipset, NMEA0183. |
Navicom GPS antenne USB Eveneens een goede ontvanger op basis van de SiRF Star III chipset. Kabel van 1,5 meter. |
||
Navicom GPS Buiten Antenne 20-kanaals SiRF Star III ontvanger met een kabel van 4,5 meter lang. |
|||
Vaarwinkel.nl | Coolblue/GPSShop.nl | ||
Haicom HI-206 GPS Muis Compacte 20 kanaals GPS antenne welke uitstekend te gebruiken is voor mobile navigatie. Voorzien van de SiRF StarIII chip en magneet dus makelijk te plaatsen. Ondersteunt EGNOS en WAAS. |
Informatie volgt ... |
Installatie van GPS ontvanger
GPS'en, computers en andere apparatuur aan boord kunnen met elkaar communiceren, mits zij elkaars "taal" begrijpen. Daarvoor is lang geleden het NMEA protocol afgesproken. NMEA0183 is wel is waar al weer oud, maar nog steeds het meest gebruikt. De Waterkaart Software kan ook met NMEA0183 overweg. NMEA0183 is enigzins vergelijkbaar met de seriële poort die veel oude computers hadden. Moderne pc's en GPS ontvangers worden echter met een USB kabel aangesloten. Een driver of stuurprogramma lost dit voor u op door het signaal van de GPS via USB te vertalen alsof het via een seriële poort binnenkomt. Ontvanger en driver horen dus bij elkaar.
Installatie van een USB GPS-ontvanger bestaat dus uit het vinden van een goede plek voor de antenne, het aansluiten van de USB kabel en het installeren van de driver.
Plaatsen van de antenne
GPS of satellietnavigatie maakt gebruik van signalen die door satellieten worden uitgezonden. Deze satellieten draaien in een baan rond de aarde. Net als de zon of de maan kan een satelliet dus achter de horizon verdwijnen. In dat geval is het niet mogelijk het signaal van die satelliet te ontvangen. Gelukkig draaien er veel navigatiesatellieten om de aarde en zijn er in onze wateren altijd voldoende satellieten boven de horizon om een nauwkeurige positie te kunnen bepalen.
Om het signaal van de satellieten te kunnen ontvangen moet de
antenne dus zo goed mogelijk "vrij zicht rondom" hebben. Om die
reden heeft een buitenantenne altijd de voorkeur. Heeft u geen
buitenantenne plaats dan de antenne bij een raam of patrijspoort
en het liefst zo hoog mogelijk. Te hoog is ook weer niet
verstandig vanwege het slingeren van uw schip in zeegang. Op het
dak van de kajuit, onder de buiskap, op de railing achterop of
tegen het raam van de kajuit zijn prima plaatsen.
Omdat de antenne-ontvanger van een GPS muis meestal voorzien is
van een sterke magneet, mag u de antenne niet plaatsen in de
buurt van het magnetisch kompas.
Installeren van de driver
Vrijwel alle USB GPS-ontvangers komen compleet met driver en extra software. Meestal op een cd en soms te downloaden van de website van de fabrikant. Installeer de driver volgens de instructie van de fabrikant. Na installatie van de driver kunt u de USB kabel aansluiten op een vrije USB poort.
Meestal zit bij de GPS ook een testprogramma of monitoring programma. Hiermee kunt u testen of de aansluiting is gelukt en of uw GPS ook iets ontvangt. Meestal kunt u ook zien of de kwaliteit van de ontvangen signalen goed is. Gebruik een dergelijk programma om eventueel de antenne te verplaatsen en zo de ontvangst te verbeteren.
Let op: Een USB GPS en de driver kunnen maar met één programma tegelijk communiceren. Als u het test- of monitoringprogramma gebruikt, kunt u daarna niet meteen met een navigatieprogramma werken. U moet dan de driver eerst stoppen en weer opnieuw starten of uw pc opnieuw opstarten.
In de Waterkaart software vindt u bij de Instellingen een eenvoudige weergave van het aantal satellieten waarvan op dat moment een signaal wordt ontvangen en wat de kwaliteit van dat signaal is. Om de ontvangst nauwkeurig te optimaliseren gebruikt u het beste het programma dat bij uw ontvanger hoort.
De GPS gebruiken in de Waterkaart
Nadat alles is geinstalleerd en aangesloten start u de
Waterkaart software. Ga naar Instellingen en klik op de knop
Detecteer. De software zoekt nu waar een GPS is
aangesloten en welke instellingen het beste zijn. Omdat er veel
mogelijkheden zijn kan het even duren voor uw GPS is gevonden.
Wordt de GPS gevonden dan ziet u de juiste instellingen voor u
geselecteerd. Klik op de knop Start om de
communicatie met de GPS te starten. Zodra verbinding is wordt de
knop Toon op kaart actief en verschijnen de
satellieten "in beeld".
Als u het programma sluit hoeft u niet eerst de communicatie
met de GPS te stoppen. Ook blijven de instellingen bewaard.
Start u de software opnieuw dan zal deze trachten met die
instellingen de communicatie met de GPS opnieuw op te starten. U
hoeft dus niet steeds de software en GPS opnieuw in te stellen
en te starten.
Als het signaal van de USB poort verbroken wordt krijgt u in de
ANWB Waterkaart een waarschuwing te zien.
Let op: Wisselt u van USB poort dan ziet de software uw GPS niet meer. U moet in de software dan opnieuw de GPS detecteren of de juiste poort instellen.