Een route plannen

In de Waterkaart Software kunt u zelf routes plannen met behulp van waypoints. Van uw vertrekpunt vaart u van waypoint naar het volgende waypoint net zo lang tot u op uw bestemming bent aangekomen.

De Waterkaart Software heeft geen netwerk van vaarwegen. U moet dus zelf de waypoints plaatsen in het vaarwater waar u wilt gaan varen. Plan dus geen koersen over land, ondieptes of gevaren. Routeplanning "a la de Tomtom" is niet mogelijk met de Waterkaart Software. U bepaalt zelf waar u vaart en het is uw verantwoordelijkheid om de te varen route vooraf goed te bestuderen om te voorkomen dat u tijdens het varen in een lastige positie terechtkomt.

Routebibliotheek

Een route bestaat meestal uit een groot aantal waypoints. Routes worden opgeslagen in de 'routebibliotheek'. Door slim verschillende routes te combineren stippelt u van te voren uw vaartocht uit.

In de meest linkerbalk staan de knoppen die toegang geven tot de hoofdfuncties van het programma. De bovenste knop geeft toegang tot de Wateralmanak. De knop daaronder geeft toegang tot de Routebibliotheek.

Als u nog geen routes heeft samengesteld is de bibliotheek leeg. Eerder samengestelde routes opent u door deze in de lijst te selecteren. De route wordt dan al op de kaart getekend. Afhankelijk van waar u op dat moment bent ingezoomd kan het zijn dat de geopende route nog niet in beeld is. Zoom uit of schuif de kaart tot u de route ziet.

Klik op de + knop om een nieuwe route aan te maken. Een nieuwe route bevat op dat moment nog geen waypoints.

Als u klikt op de knop Wijzig kunt u de route een andere naam geven of verwijderen.
Verwijderde routes blijven op uw pc staan, maar zijn niet meer zichtbaar in het programma. Pas als u het bestand van de route van uw pc haalt is de route echt weg. Per ongeluk in het programma verwijderde routes zijn dus nog terug te halen.

Dubbelklikken op een route in de routebibliotheek toont een lijst van de waypoints waaruit de route bestaat. Bij elk waypoint wordt aangegeven wat de ware koers en afstand is naar het volgende waypoint. Boven de waypoints ziet u de totale afstand van de route van begin tot eind.

Als u een route met dubbelklikken heeft geopend is er ook een knop Wijzig. Met deze knop kunt u waypoints een andere naam geven of verwijderen.

Met de knop Keer route kunt u de route omkeren. Handig als u dezelfde route terug wilt varen.

De knop Terug tenslotte voert u weer terug naar het overzicht van alle routes in de routebibliotheek.

Klik ergens op de routebibliotheek, maar niet op een andere route om de geopende route te sluiten. Een geopende route blijft actief tot u deze sluit of een nieuwe route begint met de + knop.

Waypoints en routes op de kaart

Op elk moment en op nagenoeg elke locatie op de kaart kunt u een waypoint toevoegen. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de kaart op die plek waar u een waypoint wilt zetten. Een klein menu popt open en u kiest dan de optie Waypoint toevoegen.

Een waypoint wordt aan de geopende of geselecteerde route toegevoegd. Als geen route is geopend wordt een nieuwe route aangemaakt met het nieuwe waypoint als eerste waypoint.

Het eerste waypoint wordt op de kaart getekend.
Het symbool voor een waypoint is een blauwe ruit met in het midden een kleine ruit. Het midden van deze ruit is de positie van het waypoint.

Voeg meerdere waypoints toe en zo creƫert u een route. Het begin van de route wordt gemarkeerd met een groene vlag. Het eindpunt van een route wordt aangegeven met een zwartwit geblokte finish vlag.

Waypoints kunt u selecteren door er op te klikken. De kleur wordt dan rood. Als u de route in de routebibliotheek geopend heeft wordt het betreffende waypoint in de lijst ook geselecteerd. Omgekeerd kunt u een waypoint in de lijst selecteren en wordt het geselecteerde waypoint in de route rood getekend.

U kunt een waypoint verplaatsen door op een waypoint te klikken en de muisknop vast te houden. Het waypoint toont rood en de muiscursor verandert van vorm. U kunt nu het waypoint over de kaart verplaatsen door de muis te verplaatsen. In de geopende lijst van waypoints ziet u ook koers en afstand tussen de waypoints veranderen. Zo kunt u bijvoorbeeld de te varen koers nauwkeurig instellen.

U kunt een route van twee punten ook gebruiken om even snel een koerslijn te trekken, een afstand op te meten of om bijvoorbeeld een peiling in de kaart te zetten.

Een route kan in principe uit een oneindig groot aantal waypoints bestaan. Het is echter overzichtelijker om een grote route in logische trajecten op te knippen.

Klik met de rechter muisknop op een waypoint. Een menu popt open en u kunt het betreffende waypoint nu verwijderen. U kunt deze handeling niet terugdraaien.

Door voorzichtig met de muis op een koerslijn tussen twee waypoints te klikken kunt u deze koerslijn selecteren. De kleur verandert dan naar rood.

Door met de rechter muisknop op een koerslijn te klikken opent een menu. U kunt dan een waypoint op die locatie op de koerslijn invoegen.

In de lijst met waypoints in de routebibliotheek ziet u dat de naam van een tussengevoegd waypoint wel een oplopend nummer heeft. Klik op de knop Wijzig in de routebibliotheek om waypoints een andere - logische - naam te geven.

Een route varen

Heeft u eenmaal uw route of routes samengesteld dan kunt u ze nu tijdens het varen gaan gebruiken. Naast de routebibliotheek gebruikt u dan ook de extra 'instrumentendisplay'.

Open eerst de route die u wilt gaan varen. De route wordt nu op de kaart getekend. Als de computer is aangesloten op een GPS dan is het handig om tijdens het varen van een route de extra instrumenten te tonen. Klik daarvoor in de meest linker kolom op de icoon van het kompas.

U ziet nu een kompasroos die de koers volgens de GPS toont. Als een route is geopend wordt hier ook het eerste waypoint getoond. Ook ziet u de afstand en koers vanaf uw huidige positie naar het eerste waypoint. Let op dat dit een rechte koerslijn is, waarbij geen rekening wordt gehouden tussen eventuele obstakels die liggen tussen uw huidige positie en het begin van de route.

Onder de te sturen koers (CTS) en de te varen afstand (DTW) staat de tijd die het duurt om naar het eerste waypoint te varen (TTW) en de verwachte aankomststijd (ETA). Deze tijden worden alleen getoond als uw schip ook daadwerkelijk vaart maakt.

In het blok onder het eerste waypoint ziet u de nog te varen afstand voor de totale route (DTG) en de nog te varen tijd (TTG) en de verwachte aankomsttijd op het eindpunt (ETA).

Hieronder ziet u nog de boordtijd (tijd volgens uw computer) en de UTC tijd volgens satellietsignalen die de GPS ontvangt.

Alle getoonde gegevens worden elke keer berekent en zullen dus steeds veranderen. Bijvoorbeeld als u geen constante koers en/of snelheid vaart.